Etiketová etika a skrytá laktóza
Tento článek upozorňuje na možná rizika skrývající se v potravinách, jejichž složení na etiketách není pravdivě popsáno. Neuvádění alergenů a přesného složení na etiketách nahání lidem husí kůži. Zabývá se jím nejen ta část populace, které se problematika alergenů týká, ale i lidé, kteří si velmi rychle uvědomili, že v dnešní době často neví, co kupují a následně jí!
A protože je třeba nezapomínat, připomínám již proběhlé zde na webu pro bezlaktózáče!
Nestačí, že se setkáváme s těžko uvěřitelným jevem, tedy s ovocnými potravinami – citróny, tak jak ukazuje obrázek. Měli jsme tu čest pozřít také kuřecí řízky obsahující laktózu, aniž by o tom výrobci dali na etiketě jakkoliv vědět. Pro tentokrát chyběl i miniaturní nápis. To, že jej většina naší populace nemá šanci bez brýlí a často i s brýlemi přečíst, je očividně netrápí vzhledem ke stávajícím malým popiskům na výrobcích. Jedná se o jev, který je též třeba řešit, není však pointou tohoto článku.
"Etiketová etika" se zlepšuje, lze vnímat jistý pokrok v informování zákazníků o všech ingrediencích i alergenech. Těšme se z těchto malých krůčků. Pokud se však budou na našich pultech objevovat stále tato „zvěrstva“, je třeba na ně upozorňovat a informovat společnost.