Etiketová etika a skrytá laktóza

28.04.2014 09:25

Tento článek upozorňuje na možná rizika skrývající se v potravinách, jejichž složení na etiketách není pravdivě popsáno. Neuvádění alergenů a přesného složení na etiketách nahání lidem husí kůži. Zabývá se jím nejen ta část populace, které se problematika alergenů týká, ale i lidé, kteří si velmi rychle uvědomili, že v dnešní době často neví, co kupují a následně jí!

A protože je třeba nezapomínat, připomínám již proběhlé zde na webu pro bezlaktózáče!

 

Nestačí, že se setkáváme s těžko uvěřitelným jevem, tedy s ovocnými potravinami – citróny, tak jak ukazuje obrázek. Měli jsme tu čest pozřít také kuřecí řízky obsahující laktózu, aniž by o tom výrobci dali na etiketě jakkoliv vědět. Pro tentokrát chyběl i miniaturní nápis. To, že jej většina naší populace nemá šanci bez brýlí a často i s brýlemi přečíst, je očividně netrápí vzhledem ke stávajícím malým popiskům na výrobcích. Jedná se o jev, který je též třeba řešit, není však pointou tohoto článku.

"Etiketová etika" se zlepšuje, lze vnímat jistý pokrok v informování zákazníků o všech ingrediencích i alergenech. Těšme se z těchto malých krůčků. Pokud se však budou na našich pultech objevovat stále tato „zvěrstva“, je třeba na ně upozorňovat a informovat společnost.

 

Příklad za všechny ze současnosti. Jdu do obchodu, kupuji si pultovou 90-ti % šunku (rozumějte: 90 % vepřového masa), jak slibuje nápis u nakrájené skvěle vypadající pochutiny. Dle odpovědi prodavačky, jež měla lehce provokativní úsměv na tváři, se dozvídám, že nemusím mít starost – šunka je kvalitní a bez laktózy. Doma jej s velkou chutí rozbaluji, už asi z deformace koukám na složení uvedené na nalepovací cedulce (v tomto případě jsem měla štěstí, že zde složení bylo uvedené!) a co se nestane!? Zjišťuji, že šunka vůbec není tolika procentní – ba ani z poloviny neobsahuje tolik procent masa, jak bylo reklamováno na cedulce u šunky -  přátelé, právě jsem si koupila šunku s 36-ti % masa, která navíc obsahuje laktózu! Zasáhlo mě to! Tak kde to jsme vážení … Tohle se opravdu nedělá!